Ο εγκέφαλός είναι πάντα ενεργός.
Φροντίζει τις σκέψεις και τις κινήσεις, την αναπνοή, τον χτύπο της καρδιάς, τις αισθήσεις και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή παροχή καυσίμων. Αυτό το «καύσιμο» προέρχεται από τα τρόφιμα και είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν άμεσα τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου κατά συνέπεια και τη διάθεση.
Πολλές μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση ανάμεσα σε μια δίαιτα υψηλή σε ραφιναρισμένα σάκχαρα και στην εξασθενημένη λειτουργία του εγκεφάλου - και ακόμη στην επιδείνωση των συμπτωμάτων των διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η αϋπνία.
Επίσης η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας παίζει ρόλο στην έξαρση του άγχους και της αϋπνίας.
Μια περίοδος ύπνου 7-9 ωρών για ενήλικες (ηλικίας 26-64 ετών) και 7-8 ωρών για ηλικιωμένους (ηλικίας ≥65 ετών) είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, οι διαταραχές άγχους είναι η πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άγχος και η κατάθλιψη συμβαδίζουν συχνά, προκαλώντας αϋπνίες.
Ειδικές θεραπείες και φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους, όμως μόνο το ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή την πάθηση αναζητούν θεραπεία.
Διατροφικές συνήθειες που σχετίζονται με άγχος και αϋπνίες
- Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης (αποφυγή της καφεΐνης το βράδυ π.χ. καφές, καφεϊνούχα αναψυκτικά, μαύρο τσάι)
- Ανεπαρκής ή υπερβολική πρόσληψη θερμίδων
- Κατανάλωση πολλών απλών υδατανθράκων κυρίως το βράδυ
- Κατανάλωση λίγων γευμάτων την ημέρα
- Κατανάλωση πικάντικων και ξινών τροφών το βράδυ που προκαλούν γαστρικές ενοχλήσεις
- Κατανάλωση του βραδινού γεύματος λιγότερο από 2-3 ώρες πριν τον ύπνο
Θρεπτικά συστατικά
- Το άγχος θεωρείται ότι συσχετίζεται με την ολική κατάσταση οξειδωτικού στρες. Είναι λογικό, επομένως, ότι η ενίσχυση της διατροφής με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων των διαταραχών άγχους κατά συνέπεια σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
- Επίσης η κατανάλωση μαγνησίου ιδιαίτερα πριν τον ύπνο φαίνεται να βοηθάει στις αϋπνίες και την αίσθηση σύγχυσης.
- Τα ω-3 λιπαρά οξέα σχετίζονται και αυτά με την λειτουργία του εγκεφάλου, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Η επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέα φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες.
- Τα προβιοτικά φαίνεται να λειτουργούν και αυτά ευεργετικά στην λειτουργία του εγκεφάλου μέσω της καλής λειτουργίας του εντέρου (σύνδεση εγκεφάλου και γαστρεντερικού συστήματος).
Μια μελέτη του 2010 εξέτασε την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα σε 3.100 τρόφιμα, μπαχαρικά, βότανα, ποτά και συμπληρώματα.
Τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως υψηλά σε αντιοξειδωτικά από το USDA περιλαμβάνουν:
- Όσπρια ( π.χ. φασόλια)
- Φρούτα όπως μήλα, δαμάσκηνα, κεράσια , βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα
- Ξηροί καρποί: Καρύδια, αμύγδαλα
- Λαχανικά: Αγκινάρες, λάχανο, σπανάκι, τεύτλα, μπρόκολο
- Τα μπαχαρικά που έχουν συσχετιστεί με αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες αποτελούν ενδεικτικά τον κουρκουμά (που περιέχει το δραστικό συστατικό κουρκουμίνη) και την πιπερόριζα.
Η εταιρεία HEALTH SIGN προτείνει το SUPER ANTIOXIDANT 120 caps, έναν συνδυασμό αντιοξειδωτικών, το ALEXIN 90 caps με σουλφοραφάνη και λυκοπένιο και το MAGNESIUM (CITRATE) 150mg, 90 caps.
*Εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή ανάγκη απώλειας βάρους να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας και τον διατροφολόγο σας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Dashti HS. et al. (2015), Short sleep duration and dietary intake: epidemiologic evidence, mechanisms, and health implications, Advances in Nutrition American Society for Nutrition, 6(6) : 648-659.
2. www.health.harvard.edu/blog/nutritional-strategies-to-ease-anxiety
3. www.health.harvard.edu/blog/nutritional-psychiatry-your-brain-on-food