ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ 2152151660 ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49.00€ *ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΓΚΟ.
Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

Αναζήτηση
Bάσει ΦΕΚ 35935/2023 τα εικονίδια των εκπτώσεων έφυγαν, οι χαμηλές μας τιμές ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ!

Βασιλικός Πολτός.

Βασιλικός Πολτός.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό συχνά οδηγεί σε μυϊκούς τραυματισμούς, αλλά και στην εμφάνιση καθυστερημένου μυϊκού πόνου, ιδιαίτερα μετά από έντονες προπονήσεις. Ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος μπορεί να εμφανιστεί 24 ώρες μετά από έντονη άσκηση, κορυφώνεται 24-72 ώρες αργότερα και υποχωρεί μετά από 5-7 ημέρες. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την απόδοση ενός αθλητή/αθλούμενου, όπως επίσης και την ποιότητα των προπονήσεων του. Για αυτόν τον λόγο, οι επαγγελματίες αθλητές και όχι μόνο βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία αναζήτησης φυσικών λύσεων ως προς την αθλητική τους απόδοση.

Μία τέτοια λύση από ότι φαίνεται συνιστά ο βασιλικός πολτός, ο οποίος αποτελεί προϊόν παραγωγής των μελισσών και διαθέτει μοναδικό διατροφικό προφίλ. Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί στην βιβλιογραφία η επίδραση του στην φλεγμονή, τον μυϊκό πόνο, τον μυϊκό καταβολισμό και κατά συνέπεια στην αθλητική απόδοση.

Πριν εμβαθύνουμε στην θετική επίδραση του στην αθλητική απόδοση, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη θρεπτική αξία του βασιλικού πολτού:

Μακροθρεπτικά συστατικά

Αποτελείται κατά 60-70% από νερό και παράλληλα αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων (7-18%), κυρίως σακχάρων, οι οποίοι αποτελούν άμεση πηγή ενέργειας για τους αθλητές και είναι απαραίτητοι κατά την διάρκεια της άθλησης. Επίσης, το 8-18% του καθαρού του βάρους αποτελείται από πρωτεΐνη και συγκεκριμένα περιέχει 8 απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και την αναδόμηση των μυών. Τέλος, το 3-8% του καθαρού του βάρους αποτελείται από λιπαρά και μάλιστα αποτελεί πλούσια πηγή ενός λιπαρού οξέος, του 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκού οξέος (10-HDA), το οποίο διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μικροθρεπτικά συστατικά

Αποτελεί εξαιρετική πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β (όπως Β1, Β2, Β3, Β5, Β6 και Β8), οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και τη γενικότερη υγεία μας. Επίσης περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία συμβάλλουν στην οστική μας υγεία και στη λειτουργία των μυών.

Με ποιον τρόπο βοηθάει ο βασιλικός πολτός στους αθλητές;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη βασιλικού πολτού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, στη μείωση δεικτών φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και της κινάσης της κρεατίνης (CPK), οδηγώντας σε βελτίωση στην αθλητική απόδοση. Η κινάση της κρεατίνης αποτελεί ένα δείκτη μυϊκού καταβολισμού και τα υψηλά επίπεδα της συνδέονται με μειωμένη αθλητική απόδοση.

Η απόδοση ενός αθλητή/αθλούμενου επηρεάζεται, επίσης, από το οξειδωτικό στρες που εμφανίζεται στα μυϊκά μας κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της μυϊκής συστολής, η αύξηση της κατανάλωσης οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου, η οποία μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση μυϊκού καταβολισμού. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η συγχορήγηση βασιλικού πολτού και συνενζύμου Q10 (CoQ10) οδήγησε σε μείωση δεικτών οξειδωτικού στρες και μυϊκού καταβολισμού αθλητών κολύμβησης σε διάστημα 10 ημέρων.

Συμπερασματικά..

                Ο βασιλικός πολτός αποτελεί μία υπερτροφή υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης αθλητών και αθλούμενων, καθώς φαίνεται ότι μειώνει δείκτες φλεγμονής, οξειδωτικού στρες και μυϊκού καταβολισμού σε αθλητές. Ενθαρρυντικά, επίσης, φαίνονται τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την συγχορήγηση του βασιλικού πολτού και του CoQ10 στην αθλητική απόδοση. Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις;

 

Κατερίνα Λουκά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
M.Med.Sci

 

Βιβλιογραφία

  1. Anugrah, S. M., Kusnanik, N. W., Wahjuni, E. S., Ayubi, N., & Mulyawan, R. (2023). Effect of Royal Jelly on Performance and Inflammatory Response to Muscle Damage: A Systematic Review. Biointerface Research in Applied Chemistry, 13(5), 6-13.
  2. Ovchinnikov AN, Paoli A, Seleznev VV, Deryugina AV. Royal jelly plus coenzyme Q10 supplementation improves high-intensity interval exercise performance via changes in plasmatic and salivary biomarkers of oxidative stress and muscle damage in swimmers: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot trial. J Int Soc Sports Nutr. 2022 Jun 16;19(1):239-257. doi: 10.1080/15502783.2022.2086015. PMID: 35813842; PMCID: PMC9261740.
  3. Ahmad S, Campos MG, Fratini F, Altaye SZ, Li J. New Insights into the Biological and Pharmaceutical Properties of Royal Jelly. Int J Mol Sci. 2020 Jan 8;21(2):382. doi: 10.3390/ijms21020382. PMID: 31936187; PMCID: PMC7014095.

 

Γιατι Easy Pharmacy;

Εισάγετε τον κωδικό σας για να δείτε την πορεία της παραγγελίας σας!