Το συμπλήρωμα διατροφής HS PANHEALTH, συνδυάζει τις πιο σημαντικές φαινολικές ενώσεις των φύλλων και του καρπού της ελιάς με την κύρια πολυφαινόλη του ροδιού. Εδώ και έναν αιώνα εμφανίζονται αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία για τις θεραπευτικές ιδιότητες της ελιάς και του ροδιού. Τα φύλλα και ο καρπός της ελιάς έχουν αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιυπερτασική, αγγειοδιασταλτική και υπογλυκαιμική δράση, ενώ το ρόδι παρουσιάζει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα και παρουσιάζουν ενεργό και ωφέλιμη βιολογική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Θεωρείται ότι μειώνουν τη θνησιμότητα και ότι επιβραδύνουν την εξέλιξη καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως επίσης και διάφορων καρκίνων. Η δράση τους αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, καθώς μειώνουν την ποσότητα των ελευθέρων ριζών οξυγόνου και αδρανοποιούν δυνητικά καρκινικούς μεταβολίτες.
Οι σημαντικότερες πολυφαινόλες της ελιάς είναι η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη. Η ελαιοευρωπαΐνη αποτελεί το 6-9% του ξηρού βάρους στα φύλλα της ελιάς και είναι η ουσία που προσδίδει πικρή γεύση στις άγουρες ελιές (η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στις ώριμες ελιές είναι σχεδόν η μισή απ' ότι στις άγουρες). Τα τελευταία χρόνια, η ελαιοευρωπαΐνη έχει μελετηθεί ως προς την φαρμακολογική της δράση, ιδιαίτερα την αντιοξειδωτική, βακτηριοκτόνο και βακτηριοστατική δράση, καθώς και τη μείωση της "συγκόλλησης" των αιμοπεταλίων. Η υδροξυτυροσόλη είναι η κύρια φαινολική ένωση του καρπού της ελιάς. Είναι η μόνη πολυφαινόλη για την οποία ο EFSA (European Food Safety Authority) αποδέχεται ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό με ελάχιστη καθημερινή δόση 5 mg. Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και διατηρεί την καλή υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος και των αρθρώσεων.
Το ρόδι (Punica granatum L) είναι ένα βιολογικά μοναδικό φρούτο που αποτελεί επίκεντρο εργαστηριακής έρευνας για τους επιστήμονες καθώς σε αυτό αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Περιέχει πολυφαινόλες, αλκαλοειδή και βιταμίνες που μπορούν να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Το Ελλαγικό οξύ προέρχεται από το ρόδι και είναι παράγοντας με σημαντικές βιοδραστικότητες ιδιότητες. Πέραν της αντιοξειδωτικής του δράσης, δρα κατά της παχυσαρκίας ενώ μειώνει την καθημερινή φθορά-γήρανση του δέρματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί αποδόμηση του κολλαγόνου, της βασικής στηρικτικής πρωτεΐνης του δέρματος. Το ελλαγικό οξύ μειώνει την καταστροφή του κολλαγόνου και επακόλουθα το ρυθμό σχηματισμού των ρυτίδων. Βοηθά επίσης στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος και την πρόληψη των σκούρων κηλίδων διατηρώντας το δέρμα λαμπερό και φωτεινό.
Η εταιρεία Health Sign συστήνει το HS Panhealth, μια ισχυρή φόρμουλα βασισμένη στην ελιά και το ρόδι με αντιμικροβιακές ιδιότητες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Le Tutour B and Guedon D (1992) Antioxidative activities of Olea Europaea leaves and related phenolic compounds. Phytochemistry 31(4): 1173-1178
2. Owen RW, Giacosa A, Hull WE, Haubner R, Spiegelhalder B, Bartsch H (2000) The antioxidant/anticancer potential of phenolic compounds isolated from olive oil Eur J Cancer 36: 1235-1247
3. Gil M.et al.(2000) Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. J Agric Food Chem. 2000 Oct;48(10):4581-9