Memovigor για την ενίσχυση της Μνήμης:
Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι ξεχνάς στην καθημερινότητα σου; Μην αγχώνεσαι, δεν είσαι ο μόνος. Τα κενά μνήμης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο μπορεί να προκύψει για πολλούς λόγους με μία μεγαλύτερη συχνότητα σε υψηλότερες ηλικιακές ομάδες και όχι μόνο. Όταν, ωστόσο, νιώθουμε ότι η απώλεια μνήμης είναι πιο έντονη είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Φρόντισε να εξασκείς το σώμα σου!
Η τακτική σωματική δραστηριότητα δεν είναι ωφέλιμη μόνο για το σώμα σας αλλά και για τον εγκέφαλό σας. Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης μας. Επιδίωξε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας δραστηριότητας.
Φρόντισε να εξασκείς τον εγκέφαλο σου!
Οι νοητικές ασκήσεις βοηθούν να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση. Ασχολήσου με δραστηριότητες που εξασκούν το μυαλό σου, όπως σταυρόλεξα, διάβασμα, παιχνίδια, εκμάθηση μουσικού οργάνου κ.α.
Κοιμήσου καλά!
Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία και την διατήρηση της μνήμης μας. Οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε 7 έως 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Αν κοιμάσαι επαρκώς και δεν νιώθεις να ξεκουράζεσαι ικανοποιητικά θα πρέπει να αναζητήσεις άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα της ύπαρξη υπνικής άπνοιας, διαφράγματος κλπ.
Δώσε βάση στην διατροφή σου!
Μια θρεπτική διατροφή όχι μόνο υποστηρίζει τη σωματική μας υγεία αλλά παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση της πνευματικής και εγκεφαλικής διαύγειας. Σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών μελετών θα πρέπει να ακολουθούμε μία Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και ξηρούς καρπούς. Έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην πρόσληψη επαρκούς ποσότητας βιταμινών του συμπλέγματος Β, ω3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και βιταμίνης D, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση επίσης στην διατήρηση της μνήμης μας.
Η ενσωμάτωση των παραπάνω απλών συμβουλών στην καθημερινότητα μας θα συμβάλλει σίγουρα στην διατήρηση της μνημονικής μας ικανότητας. Εάν παρατηρείς ότι η πνευματική διαύγεια και μνημονική σου ικανότητα δεν επανέρχεται μετά από τήρηση των παραπάνω συμβούλων, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς ένα ειδικό επαγγελματία υγείας για να σε καθοδηγήσει ανάλογα με τις ανάγκες σου. Και φυσικά, όπως όλοι έχουμε ακούσει και γνωρίζουμε η πρόληψη αποτελεί το ισχυρότερο όπλο ενάντια στην νόσο, κάτι το οποίο ισχύει και στην απώλεια της μνήμης!
Κατερίνα Λουκά,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μ.Med.Sci
Βιβλιογραφία
- Livingston G, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. 2020; doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30367-6.
- Watson NF, et al. Recommended amount of sleep for a healthy adult: A joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Journal of Clinical Sleep Medicine. 2015; doi.org/10.5664/jcsm.475
- Ekstrand B, Scheers N, Rasmussen MK, Young JF, Ross AB, Landberg R. Brain foods - the role of diet in brain performance and health. Nutr Rev. 2021 May 12;79(6):693-708. doi: 10.1093/nutrit/nuaa091. PMID: 32989449.