29 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης
Η 29 Οκτώβρη έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» από το 2004, έπειτα από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης που έχει σαν στόχο την ενημέρωση των ασθενών, ιατρούς και του κοινού και παράλληλα να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.
Τι είναι η Ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, συστηματική, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική νόσος, η οποία προσβάλλει κατά κύριο λόγο το δέρμα και παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό.
Η νόσος προκαλείται από τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει ως αποτέλεσμα τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας.
Η συσσώρευση των κυττάρων αυτών, που δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν με τις φυσικές διαδικασίες του οργανισμού, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ερυθρών, επηρμένων περιοχών που καλύπτονται με λευκές, ξηρές φολίδες.
Οι περιοχές αυτές ονομάζονται ψωριασικές πλάκες και εμφανίζουν επίμονο κνησμό, αίσθημα καύσου ή πόνο.
Συμπτώματα & Αιτιολογία
Η ψωρίαση είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα, τα αίτια της οποίας δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμμετέχουν στην εμφάνιση αλλά και στις υποτροπές της. Για την εκδήλωση και τις εξάρσεις της ψωρίασης ενοχοποιούνται:
- Το οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης
- Ορισμένες λοιμώξεις (στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ΗΙV)
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες (υγρό, ψυχρό κλίμα)
- Το stress (συναισθηματική φόρτιση)
- Ορμονικοί παράγοντες. Υπάρχει μια έξαρση της εμφάνισης της ψωρίασης κατά την εμμηναρχή και την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να βελτιώνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης στις περισσότερες περιπτώσεις.
- Η λήψη φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα ψωρίαση, όπως το λίθιο (αντιψυχωσικό), ορισμένα αντι-υπερτασικά, αλλά και η απότομη διακοπή των συστηματικών κορτικοστεροειδών.
- Οι τραυματισμοί. Ένας τραυματισμός σε μια υγιή περιοχή δέρματος ενός ασθενούς με ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση νέων ψωριασικών βλαβών (φαινόμενο Koebner), μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Κάπνισμα και αλκοόλ. Και τα δύο αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.
Η ψωρίαση είναι αυτοάνοσο-αυτοφλεγμονώδες νόσημα, μια νόσος δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος. Διάφορα γονίδια σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, προκαλούν τη διέγερση κάποιων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, των Τ λεμφοκυττάρων, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ενεργοποιούνται για την άμυνα του οργανισμού σε λοιμώξεις.
Η Διάγνωση
Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται με την κλινική εξέταση των βλαβών του δέρματος, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές ως προς τη μορφολογία και τον εντοπισμό τους. Σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί και βιοψία τους δέρματος για επιβεβαίωση της νόσου.
Οι Επιπτώσεις
Η ψωρίαση επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών και την ψυχολογία τους.
Συγκεκριμένα :
Εκτός από την έκταση των βλαβών στο δέρμα, η σοβαρότητα της νόσου κρίνεται και με βάση τις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητα, τις φυσικές δραστηριότητες και τη συναισθηματική κατάσταση των ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειονότητα των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση αναφέρει πως η νόσος επηρεάζει την κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή, καθώς και την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Πολύς κόσμος αγνοεί το γεγονός ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική ή και το ότι δεν σχετίζεται καθόλου με την υγιεινή του ασθενούς. Η στιγματοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός, που απορρέουν από τις λανθασμένες αυτές αντιλήψεις, επιβαρύνουν ψυχολογικά τους πάσχοντες και προσθέτουν επιπλέον εμπόδια στην ήδη δύσκολη πορεία που καλούνται να διανύσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Όλα τα ανωτέρω έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ιδιαίτερα όταν οι βλάβες της ψωρίασης αναπτύσσονται σε εμφανή σημεία όπως, για παράδειγμα, στα χέρια ή σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα γεννητικά όργανα.
Θεραπευτική Προσέγγιση
Η θεραπευτική αγωγή επικεντρώνεται στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου και είναι συνήθως διά βίου, δεδομένου ότι η ψωρίαση είναι χρόνιο νόσημα.
Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση της νόσου, την ανακούφιση των συμπτωμάτων της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Η νόσος απαιτεί έγκαιρη διάγνωση αλλά και στενή παρακολούθηση και συνεργασία με το θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς
Χρήσιμες Συμβουλές Διαχείρισης της Νόσου
Προκειμένου να αντισταθμιστούν, στο μέτρο του δυνατού, οι αρνητικές επιπτώσεις της ψωρίασης στην καθημερινότητά τους, οι ασθενείς καλούνται να εφαρμόζουν πιστά τη θεραπεία τους, να φροντίζουν τον εαυτό τους και να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Καθώς η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος, είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση της θεραπευτικής αγωγής, ακόμα και εάν παρατηρείται βελτίωση, καθώς και η συνεχής επαφή των ασθενών με τον θεράποντα γιατρό τους, έτσι ώστε να ενημερώνουν για τυχόν εξάρσεις και να προσαρμόζεται ανάλογα η θεραπεία τους.
Επιπλέον, οι ασθενείς με ψωρίαση οφείλουν να φροντίζουν τον εαυτό τους καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέγουν :
- ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο,
- να ασκούνται τακτικά,
- να εφαρμόζουν τεχνικές διαχείρισης του στρες.
Κι αυτό, διότι η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας, όπως του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων – γεγονός σημαντικό για τα άτομα με ψωρίαση, καθώς έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισής τους, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον, η άσκηση θα αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς τους, ενώ είναι βέβαιο ότι θα τονώσει τη διάθεσή τους και θα τους ανακουφίσει από το άγχος, συμβάλλοντας έμμεσα και στην αντιμετώπιση της ψωρίασης.
Στο
easy-pharmacy.gr μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για την
αντιμετώπιση της ψωρίασης.