Η έννοια «μακροζωία» αναφέρεται στη μακρά διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Παρόλα αυτά, η μακροζωία δεν συνδέεται πάντα με υγιή διαβίωση. Και δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την διατήρηση της ευημερίας και των λειτουργικών ικανοτήτων μας καθώς γερνάμε. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την επίτευξη της μακροζωίας είναι πολλοί με τους πιο σημαντικούς να είναι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το φύλο και οι επιλογές τρόπου ζωής του κάθε ανθρώπου. Πως μπορούμε, λοιπόν να ζήσουμε πολύ και ταυτόχρονα καλά; Πάμε να δούμε παρακάτω!
Ο Ρόλος της Διατροφής στη Επίτευξη της Μακροζωίας
Η διατροφή και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους κατέχουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της μακροζωίας και της υγιούς γήρανσης. Η σωστή διατροφή μπορεί να μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα εγκεφαλικά επεισόδια, που αποτελούν συχνές παθήσεις της εποχής μας. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική πρόσληψη βάρους και η εμφάνιση παχυσαρκίας αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια αυτή.
Κάποια διατροφικά μοτίβα, όπως η περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη (CR) και η διαλειμματική νηστεία (IF), έχουν προσελκύσει την προσοχή σχετικά με την επίδραση τους στην επίτευξη υγιούς γήρανσης. Η έρευνα υποδεικνύει ότι αυτές οι προσεγγίσεις επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής σε ζώα και βελτιώνουν διάφορους δείκτες που σχετίζονται με ασθένειες στους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να τεκμηριωθεί αυτή η υπόθεση στους ανθρώπους.
Επίσης, ένα ενδιαφέρον πεδίο που απασχολεί αρκετό κόσμο είναι η σχέση μεταξύ της παραγωγής ινσουλίνης και της μακροζωίας. Ενώ τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε ορισμένες μελέτες παρατήρησης, τα ερευνητικά δεδομένα σε ανθρώπους είναι περιορισμένα. Τα έως τώρα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τον ισχυρισμό ότι ο περιορισμός υδατανθράκων, που οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης, επεκτείνει τη ζωή στους ανθρώπους.
Συμπληρώματα διατροφής και Υγιής Γήρανση
Υπάρχουν περιορισμένα ερευνητικά δεδομένα που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής στους ανθρώπους, ωστόσο, μπορεί να συμβάλλουν στην καθημερινή ευεξία που νιώθουμε. Για παράδειγμα, το εκχύλισμα κακάου μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς, τα σκευάσματα πρωτεΐνης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σαρκοπενίας που εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B μπορεί να καθυστερήσουν τη γνωστική έκπτωση. Ωστόσο, αν και τα συμπληρώματα έχουν προοπτική, η έρευνα παραμένει περιορισμένη.
Μελέτες σε ζώα, επίσης, έχουν φέρει ενδιαφέροντα ευρήματα, σχετικά με την προώθηση της μακροζωίας μέσα από την χρήση συμπληρωμάτων, όπως το NAD+ και η γλυκίνη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα στους ανθρώπους.
Συμπέρασμα
Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει πραγματικά σημασία στην προσπάθεια επίτευξης της μακροζωίας είναι η ύπαρξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, δηλαδή να ασκούμαστε επαρκώς, να τρεφόμαστε υγιεινά και να κοιμόμαστε 7-9 ώρες ανελλιπώς σε καθημερινή βάση. Παρόλο που τα συμπληρώματα διατροφής φαίνεται να κατέχουν πολλά υποσχόμενο ρόλο στην ενίσχυση της μακροζωίας, δεν μπορούμε ακόμα να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα λόγω έλλειψης επαρκούς έρευνας στον τομέα αυτό.
Κατερίνα Λουκά,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sci
Βιβλιογραφία
- van Heemst D, Beekman M, Mooijaart SP, Heijmans BT, Brandt BW, Zwaan BJ, Slagboom PE, Westendorp RG. Reduced insulin/IGF-1 signalling and human longevity. Aging Cell. 2005 Apr;4(2):79-85. doi: 10.1111/j.1474-9728.2005.00148.x. PMID: 15771611.
- Blüher M, Kahn BB, Kahn CR. Extended longevity in mice lacking the insulin receptor in adipose tissue. 2003 Jan 24;299(5606):572-4. doi: 10.1126/science.1078223. PMID: 12543978.
- Kimura KD, Tissenbaum HA, Liu Y, Ruvkun G. daf-2, an insulin receptor-like gene that regulates longevity and diapause in Caenorhabditis elegans. 1997 Aug 15;277(5328):942-6. doi: 10.1126/science.277.5328.942. PMID: 9252323.