Είναι συστατικό ορισμένων τροφών, απαραίτητο για την υγεία και την καλή κατάσταση των οστών. Το επιτυγχάνει βοηθώντας τον οργανισμό να απορροφά ασβέστιο. Η πρόσληψη μικρής ποσότητας βιταμίνης D οδηγεί στην ανάπτυξη ραχίτιδας στα παιδιά και οστεομαλακίας στους ενήλικες (μαλακά, λεπτά και εύθραυστα οστά).
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Οι μύες τη χρειάζονται για να συσπώνται, τα νεύρα για να μεταφέρουν μηνύματα από τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό για να αντιμετωπίζει βακτήρια και ιούς. Μαζί με ασβέστιο, η βιταμίνη D προστατεύει τους ηλικιωμένους από την οστεοπόρωση.
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D?
Πολύ λίγες τροφές περιέχουν βιταμίνη D.
- Ο σολομός και ο τόνος είναι ανάμεσα στις πιο πλούσιες τροφές- μικρότερες ποσότητες περιέχουν οι κρόκοι των αυγών, το βοδινό συκώτι και κάποια τυριά.
- Το γάλα περιέχει μικρή ποσότητα. Συνήθως ενισχύεται με συνθετική βιταμίνη D
- Αρκετά δημητριακά έχουν βιταμίνη D. Καλό είναι να κοιτάζουμε τις ετικέτες.
Μπορώ να προσλάβω βιταμίνη D από τον ήλιο?
Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται άμεσα στον ήλιο και οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν κάποιες από τις ανάγκες τους με αυτό τον τρόπο. Η έκθεση στον ήλιο έμμεσα-μέσα από παράθυρα, δε θα οδηγήσει σε παραγωγή βιταμίνης D. Παρά τη σημασία της έκθεσης στον ήλιο για την παραγωγή βιταμίνης D, φρόνιμο είναι να είναι περιορισμένη λόγω του κινδύνου για καρκίνο δέρματος. Συνιστάται πάντα η χρήση προστατευτικών ρούχων και αντηλιακού. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν ή που λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τον ήλιο χρειάζεται να λαμβάνουν βιταμίνη D μέσω της δίαιτάς τους ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Τι μορφές βιταμίνης D είναι διαθέσιμες στα συμπληρώματα διατροφής?
Δύο διαφορετικές μορφές βιταμίνης D:
- D2 (εργοκαλσιφερόλη) και
- D3 (χολοκαλσιφερόλη). Η D3 είναι πιο δραστική και σταθερή μορφή της βιταμίνης D και θα έπρεπε να προτιμάται στον εμπλουτισμό των τροφών.
Λαμβάνω αρκετή Βιταμίνη D?
Ο καλύτερος τρόπος μέτρησης είναι τα επίπεδα στο αίμα της 25-υδροξυβιταμίνης D. Επίπεδα κάτω από 30 nmol/L (12 ng/mL) είναι πολύ χαμηλά. Σε γενικές γραμμές οι νέοι έχουν υψηλότερα επίπεδα από τους ηλικιωμένους και οι άντρες από τις γυναίκες. Επίσης υπάρχουν κάποιες ομάδες πληθυσμού που έχουν έλλειψη όπως οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα, οι παχύσαρκοι και ασθενείς με εντεροπάθειες όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn.
Επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία
Μελετώνται οι πιθανές συσχετίσεις με πολλά νοσήματα όπως:
Διαβήτης,
Υπέρταση
Σκλήρυνση κατά πλάκας.
Διαταραχές των οστών
Η οστεοπόρωση είναι νόσος των ηλικιωμένων και οφείλεται εν μέρει στην ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας οστού και καταγμάτων