Eάν εστιάσουμε στη Μεσογειακή διατροφή που είναι το κυρίαρχο πρότυπο ισορροπημένης διατροφής στην Ελλάδα, παρατηρούμε πως τα δημητριακά και τα σιτηρά βρίσκονται στη βάση της και προτείνονται για καθημερινή κατανάλωση. Επιπρόσθετα, η βρώμη, όπως θα δούμε στη συνέχεια,φαίνεται να είναι μία συνδυαστική πηγή των παραπάνω ευεργετικών χαρακτηριστικών για την πρόληψη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας κατά την πανδημία.
Πάμε να τη γνωρίσουμε...
Αν και για δεκαετίες την πρώτη θέση στην κατανάλωση δημητριακών κρατούσε το σιτάρι, σήμερα η βρώμη λόγω των θρεπτικών συστατικών της, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας.
Παλαιότερα...
Σε επίπεδο μηχανισμού, πιθανολογείται ότι δυστυχώς η υψηλότερη πρόσληψη λευκών σιτηρών μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική έκκριση ινσουλίνης (από τα παγκρεατικά β-κύτταρα). Αυτή με τη σειρά της προκαλεί
υπερινσουλιναιμία και πρόσληψη βάρους. Επίσης, ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης και η χαμηλή περιεκτικότητα των λευκών σιτηρών σε διαιτητικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογία του λιπώδους ιστού, καθώς και να επηρεάσουν την κατανομή της ενέργειας από την τροφή στο σώμα. Ευνοούν με απλά λόγια την αποθήκευση ενέργειας έναντι της οξείδωσης και αυξάνουν την όρεξη.
Σήμερα...
Σε όλο τον κόσμο η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί τη βρώμη ολοένα και περισσότερο ως συστατικό τροφίμων, όπως σε βρεφικές τροφές, στο ψωμί, στο γάλα βρώμης, στα δημητριακά πρωινού και στα μπισκότα. Σύμφωνα με τις Αμερικάνικες διατροφικές οδηγίες, η ημερήσια κατανάλωση 2 έως 3 μερίδων (περίπου 45γρ.) δημητριακών ολικής άλεσης (συμπερ. της βρώμης) επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Μειώνει τόσο το σπλαχνικό όσο και το υποδόριο λίπος σε μεσήλικες.
Τι είναι η βρώμη;
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πίτουρου και νιφάδων βρώμης;
Γιατί υπερτερεί το πίτουρο βρώμης έναντι του σιταριού;
Ένας ολόκληρος σπόρος βρώμης περιέχει 3 τμήματα: ενδοσπέρμιο | πυρήνα | φλοιό (πίτουρο)
Το πίτουρο της βρώμης προέρχεται αποκλειστικά από τον εξωτερικό φλοιό, ενώ οι νιφάδες από ολόκληρο τον καρπό.
Το πίτουρο βρώμης περιέχει ένα μείγμα τόσο αδιάλυτων όσο και διαλυτών φυτικών ινών (β-γλυκάνη), οι οποίες λειτουργούν σαν πρεβιοτικές ουσίες συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ως προς τη διαχείριση του σωματικού βάρους, οι ίνες β-γλυκάνης προσελκύουν
νερό στο έντερο και αυξάνουν το ιξώδες (το πάχος) των τροφίμων προς πέψη, γεγονός που αυξάνει τον όγκο της τροφής στο έντερο. Αυτό επιβραδύνει την πέψη και το ρυθμό απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κορεσμό και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, βελτιώνοντας τη μεταγευματική απόκριση της γλυκόζης. Άλλες δράσεις που παρέχουν στο σώμα και τα δύο είδη φυτικών ινών αφορούν τη ρύθμιση του σακχάρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μέσω της ικανότητα απορρόφησης νερού. Μειώνουν επιπλέον τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω παρόμοιων μηχανισμών που περιγράφηκαν παραπάνω.
Μήπως ήρθε τελικά η σειρά μας να δοκιμάσουμε το πίτουρο βρώμης;
Τα προϊόντα πίτουρου βρώμης Dukan περιέχουν ως αποκλειστικό συστατικό το πίτουρο βρώμης, χωρίς να περιέχουν ζάχαρη. Βάζουμε λοιπόν στη διατροφή μας 2-3 μερίδες πίτουρου βρώμης ημερησίως, απολαμβάνοντας μοναδικές γλυκές γεύσεις χωρίς
ζάχαρη στο πρωινό, αλλά και σε κάθε άλλο γεύμα της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την υγεία μας με όλα τα παραπάνω οφέλη του ΠΊΤΟΥΡΟΥ ΒΡΩΜΗΣ. Για ακόμη μεγαλύτερο κορεσμό, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού του πίτουρου βρώμης να σχηματίζει μία γέλη, πίνουμε μαζί με το γεύμα και 250-500ml νερό. Οι ακόλουθες προτάσεις αντιστοιχούν σε περίπου 1 ατομική μερίδα.
Φτιάξτε τη δική σας μπάρα δημητριακών (συνταγή)
Γρήγορες και εύκολες μπάρες από πίτουρο βρώμης!ΥλικάΑνακατεύουμε ελαφρώς στο μπλέντερ:
• 150-200γρ. Dukan Δημητριακά Βρώμης με
κομμάτια σοκολάτας ή Dukan Μπισκότα Βρώμης
με γεύση φουντούκι (για πιο ήπια γλυκιά γεύση)
• 100γρ. ταχίνι ολικής
• 40-80γρ. μέλι
Τώρα η υγιεινή
διατροφή έγινε
εύκολη υπόθεση!
Tips: Αν το επιθυμούμε, μπορούμε επίσης να
προσθέσουμε μια χούφτα χοντροκομμένους ξηρούς
καρπούς όπως αμύγδαλα ή κάσιους ή καρύδια
ανάλατα ή/και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
όπως σταφίδες ή cranberries ή δαμάσκηνα.
Εκτέλεση
Το πρώτο βήμα είναι να προθερμάνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180
βαθμούς, ενώ στη συνέχεια να ανακατέψουμε όλα τα παραπάνω υλικά και
να τα τοποθετήσουμε σε ένα μπωλ. Στη συνέχεια, σε ένα μικρό ταψάκι που θα
έχουμε στρώσει λαδόκολλα, απλώνουμε το μείγμα με πάχος ένα εκατοστό
(ένα δάχτυλο). Χαράζουμε στα κομμάτια που θέλουμε αργότερα να κόψουμε και
ψήνουμε για 10 λεπτά (ή μέχρι να ξανθίσει το χρώμα ελαφρά).
Τέλος, βγάζουμε το μείγμα από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει αρκετά.
Κόβουμε σε κομμάτια, όσο είναι ακόμα μαλακή η υφή. Οι μπάρες αποθηκεύονται
σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, αφού τις έχουμε αφήσει να κρυώσουν -αν μας
περισσέψουν για την άλλη μέρα!