ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ 2152151660 ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49.00€ *ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΓΚΟ.
Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

Αναζήτηση
Bάσει ΦΕΚ 35935/2023 τα εικονίδια των εκπτώσεων έφυγαν, οι χαμηλές μας τιμές ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ!

Η Επίδραση του Ύπνου στην Ενίσχυση της Μνήμης

Η Επίδραση του Ύπνου στην Ενίσχυση της Μνήμης

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ένας καλός νυχτερινός ύπνος φαντάζει τόσο αναζωογονητικός και καθιστά το μυαλό σας πιο καθαρό; Η απάντηση βρίσκεται στην περίπλοκη σχέση μεταξύ του ύπνου και της εδραίωσης της μνήμης, ένα θέμα που οι επιστήμονες έχουν μελετήσει για αρκετές δεκαετίες. 

Μελέτες έχουν καταδείξει το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει ο ύπνος στην ενίσχυση των γνωστικών μας ικανοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της μνήμης.

  • Τι είναι η εδραίωση και ενίσχυση της Μνήμης;

Η εδραίωση και ενίσχυση της μνήμης είναι μια κρίσιμη νευρολογική διαδικασία που εξασφαλίζει τις αναμνήσεις μας για μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Αυτή η διαδικασία μετασχηματίζει τις νεόκτητες πληροφορίες από μια εύθραυστη, προσωρινή κατάσταση σε μια πιο ανθεκτική, μόνιμη κατάσταση. Είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της μάθησης και της διατήρησης της μνήμης.

  • Ο Ρόλος του Ύπνου στην Ενίσχυση της Μνήμης

Ενώ μπορεί να θεωρούμε τον ύπνο ως ένα διάστημα ανάπαυσης, για τον εγκέφαλό μας δεν είναι καθόλου ανενεργός. Πράγματι, ο ύπνος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη στην εδραίωση της μνήμης.

Κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων του ύπνου, ειδικά κατά τη διάρκεια του REM (Rapid Eye Movement) ύπνου και του ύπνου βαθιάς ύφεσης (βαθύς ύπνος), ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ενεργά και μεταφέρει πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτό μας επιτρέπει να θυμόμαστε και να χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες αργότερα.

  • Βελτίωση της Μνήμης κατά τη Διάρκεια του Ύπνου

 Ο ύπνος δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση των αναμνήσεων, αλλά μπορεί επίσης να τις ενισχύσει ενεργά. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Exeter και δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί πληροφορίες και αναμνήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενισχύοντας τις αναμνήσεις και 'εξασκώντας' δεξιότητες που μαθαίνει κάποιος ενώ είναι ξύπνιος. Αυτή η διαδικασία αναφέρεται συχνά ως εδραίωση.

  • Ο Ρόλος των Κύκλων του Ύπνου

Ο ύπνος αποτελείται από πολλούς κύκλους, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει διάφορα στάδια - ελαφρύ ύπνο, βαθύ ύπνο και REM (Rapid Eye Movement) ύπνο. Είναι κατά τη διάρκεια του REM ύπνου που συμβαίνει η περισσότερη ονειροπόληση, και οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η φάση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εδραίωσης της μνήμης.

  • Η Επίδραση του σύντομου ύπνου

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και σύντομες περίοδοι ύπνου, μπορούν να συμβάλλουν στην εδραίωση της μνήμης. Μια μελέτη στο περιοδικό Neurobiology of Learning and Memory ανακάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν για 90 λεπτά μετά την εκμάθηση ενός καθήκοντος είχαν σημαντικά καλύτερη ανάκληση του καθήκοντος μια εβδομάδα αργότερα σε σύγκριση με όσους δεν κοιμήθηκαν.

Παρά τον μεγάλο όγκο των αποδείξεων που συνδέουν τον ύπνο και τη μνήμη, υπάρχουν ακόμη πολλά να μελετηθούν. Δεν κατανοούμε πλήρως πώς διαχειρίζεται ο ύπνος, τους διάφορους τύπους αναμνήσεων, ή γιατί ορισμένες αναμνήσεις επιλέγονται για εδραίωση ενώ άλλες όχι. Αλλά αυτό που είναι σαφές είναι η σημασία του καλού ύπνου για τη βέλτιστη λειτουργία της μνήμης.

Συνεπώς, το να πραγματοποιούμε συνεχώς βήματα  για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου είναι ένα βασικό μέρος της διατήρησης και της βελτίωσης της γνωστικής υγείας.

Ξενικού Κυριακή
Φαρμακοποιός/Χημικός ΜSc
UoA

 

Βιβλιογραφία:

  1. Walker, M.P. (2005). A refined model of sleep and the time course of memory formation. Behavioral and Brain Sciences, 28(1), 51-64
  2. Diekelmann, S., & Born, J. (2010). The memory function of sleep. Nature Reviews Neuroscience, 11(2), 114–126.
  3. Stickgold, R., & Walker, M. P. (2013). Sleep-dependent memory triage: evolving generalization through selective processing. Nature Neuroscience, 16(2), 139–145.
  4. Mednick, S.C., Cai, D.J., Shuman, T., Anagnostaras, S., & Wixted, J.T. (2011). An opportunistic theory of cellular and systems consolidation. Trends in Neurosciences, 34(10), 504–514.
  5. Rasch, B., & Born, J. (2013). About Sleep's Role in Memory. Physiological Reviews, 93(2), 681–766.
  6. Xie, L., Kang, H., Xu, Q., Chen, M. J., Liao, Y., Thiyagarajan, M., O'Donnell, J., Christensen, D.J., Nicholson, C., Iliff, J.J., Takano, T., Deane, R., & Nedergaard, M. (2013). Sleep Drives Metabolite Clearance from the Adult Brain. Science, 342(6156), 373–377.
  7. National Sleep Foundation. (2021). How Much Sleep Do We Really Need?

Γιατι Easy Pharmacy;

Εισάγετε τον κωδικό σας για να δείτε την πορεία της παραγγελίας σας!